Spriten äger!

Uppdaterad: 20 feb 2020


2019 Ram 1500 med låg skatt! Har du hört den förut? Vi med, alltför mycket på sista tiden.

Att det skulle bli olika vägar att komma runt bonus malus var det väl ingen som tvivlade på men att det skulle bli total vilda västern runt 2019 Ram 1500 var det nog ingen som räknade med. Kapplöpningen drog igång direkt och den bästa och smidigaste vägen var att E85 konvertera bilarna och registrera om de så blir skatten en bråkdel av vad den blir med malus påslaget.

Bilhandlarna är kreativa och bilprovarna har blivit överösta med olika intyg från hemgjorda, till utländska reg bevis där man hävdar att bilarna helt plötsligt nu är E85 kompatibla. Att man kräver riktiga underlag från ett ackrediterat testorgan var ju en käpp i hjulet. De kanske inte tänkte på det.. Många aktörer smällde med hängslena och gör det fortfarande för att man var först ut med att man hade lågskattade bilar. Att sedan myndigheterna kräver att man gjort det rätt och riktigt var inte riktigt med i planen och nu står man där utan bilar eller intyg och med en produkt som inte fungerar. Vi har varit med för länge i den här branschen för att inte kunna begripa vad som fungerar och inte.

Etanol som bränsle är idag högintressant och vi tror på en framtid med detta om man gör det på rätt sätt med rätt grejor. Vi hade även en annan ingångsvinkel på våra tester än alla de handlare som bara räknar pengar och fullständigt hoppar tekniken och möjligheten med E85. Bara man kommer runt skatten så skiter man i resten.


Orkar du inte läsa vidare så kan jag kort säga att vi säljer nya 19 med låg skatt också så vill du ha en så kan du ringa. Vi kommer förmodligen ligga 20-30,000 kr under de andra aktörerna som erbjuder produkten så nu var det sagt.

Vi har länge kollat på E85 eftersom politikerna har mer eller mindre bannlyst dieselbilar och skattat sönder bränslet också. Vi släpade ner vår testbil till avgaslabbet i Essen i Oktober förra året och hade ett system som vi kände kunde klara en Euro 6 test. Att får en tid för att komma upp på rullarna var inte att tänka på eftersom biltillverkarna slogs om tider i labbet för att klara den nya WLTP testen som alla måste klara senast i Oktober. Vi fick helt enkelt ställa bilen på parkeringen och vänta tills det dök upp ett återbud. Efter 6 veckor fick vi ett mail där det stod att vi klarat första rundan utan vårt konverterings kit monterat. Vi flög därefter ner och monterad på vårt inköpta system och ställde sedan tillbaka bilen på parkeringen. I december kom ett nytt mail och där var det stopp. Avgasvärdena hade gått till månen med systemet på. Vi beslöt att ta hem bilen och därefter sätta oss in i vad vi verkligen behöver för att detta skulle fungera. Efter en hel del efterforskning och körning på vår egen dyno så begrep vi vad vi behövde. Tekniken vi behövde fanns faktiskt Finland och en kontakt etablerades. Efter att vi levererat diverse komponenter som de behövde för att bygga ihop ett fungerande kit så kände vi att vi var på rätt spår. Vi simulerade testen på dynon och värdena var helt rätt. Vi lastade testbilen på trailern och brände de 135 mil som det krävs för att komma till ett fungerande lab, suck! Avlastad på parkeringen så var det bara att sitta lugnt i båten igen. I Januari kom det upp en återbudstid och denna gång gick bilen igenom med råge med det nya systemet. Detta var test två på ren bensin. Nu var det bara att det skulle fungera på E85 också. Naturligt vis måste bilen av rullarna och sedan flyttas för att tankas med rätt bränsle. Ny väntan... I slutet på Februari kom det en ny tid och både körprovet samt mätningen på rullarna var godkänd.

Vad har vi lärt oss?

Den kunskapen våra finska kolleger delat med sig har varit ovärderlig. Dom har gått den hårda vägen och testat olika system som bränt allt från spridare till flertalet ECM. Att en sensor på bränsletillförseln är en förutsättning var klart redan i förstadiet. Det går inte att räkna med att de givare och styrsystem som sitter i bilen original kommer räcka till för att systemet verkligen skall fungera rätt, det går bara inte. Detta fattade även Koenigsegg också och det var han som designade sensorn som vi nu använder.

Vad kan vi nu göra med alltihop förutom att sälja lågskattade 19? Vi kan hjälpa dig som importerat en beg 19 tagen i bruk efter 1:a Juli 2018 och får den ombyggd så du kan köra den på E85 och få den omregistrerad. Med handen på hjärtat så kan de som gör detta på rätt sätt köra stoooora stenar med gott samvete och 50-70% mindre CO2 utsläpp.

Du som inte kan lägga 500,000 kr till över en miljon på en ny elbil har för en bråkdel av kostnaden möjlighet att bygga om sin bil med vårat system till en miljöbil för ca 5000 kr. Vi har kit till 90% av bilparken som rullar i Sverige idag. Vi kommer inom kort visa upp data som bekräftar att denna lösning slår ut miljövinsterna mot en ren elbil med hästlängder. Spriten äger!

/ Boulder Maskin

933 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla