• Dicken

Ny vecka till ända med merparten jobb på 3,0

Variationer av jobb är rätt påtaglig i vårat yrke. Från att ena dagen vara helt svart av broms och rost damm till att andra dagen vara finmekaniker med pincett och lupp så är det trots allt det som driver oss.

Bromsar bak på alla modellerna är det dagligen jobb med och många som inte använder handbromsen är de som det blir dyrast för. Oftast slutar en dålig skiva med att vi får renovera hela bromssystemet bak. Vi får slå loss ok och klossar med hammare för att få itu grejorna sedan kan man lägga timmar på att slipa rent och smörja upp allt för att få det att fungera som det skall.

Inte ovanligt att ett bromsjobb bak med byte av allt kan ta 4-6 timmar. Är det en 2500 eller 3500 så har man även pyssel med p boxarna i naven och då är hela dagen räddad.


En växellåda som inte vill göra som du vill är idag inte helt lätt att hitta felet på. Dagens lådor och i vårt fall 8 växlad ZF är helt styrd elektroniskt. Hela " hjärnan " enkelt uttryckt sitter ihop i ett stycke i form av ett ventilhus med en solenoid för varje funktion och växel. Vare sig FCA eller ZF vill att du fingrar i grejorna själv och man byter hela enheten i ett stycke, dyrt som attan men tyvärr enda sättet när det brakat.

Tre bilar på rad med trasig 3 vägs ventil måste vara världsrekord på en vecka. Tycker garantibolagen börjar snåla väl mycket när de skickar oss begagnade från skroten för att laga bilarna. I mitt tycke är detta som att ge oss en begagnad termostat som fastnat.


I tider som dessa när vi skall hålla social distans och låsa in oss i källaren kan jag rekommendera filmen på bilden. Tyvärr får inte komiker som dessa den respekt de förtjänar idag utan våra arvtagare ser hellre på socialt missanpassade människor med kalle anka läppar och uppblåsta pattar som ligger och pippar på tv, tragiskt. Jag kommer alltid att garva som bäst till gubbar som står på näsan och örfilar varandra. Humor när den är äkta och som bäst.


39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla