• Dicken

Vill du ha ett jobb?

Uppdaterad: 12 dec 2020

El, el och mera el. Jag är rätt jäkla pisstrött på el och elfel med all den felsökning det tar. Jag är egentligen ganska kass på el men förbannat envis så på något vis så lyckas jag få ihop det i alla fall.


Har dragit ett nytt elsystem på min hoj som tagit tre ggr så lång tid som det hade behövts än om jag tagit hjälp av någon som kunde det bättre. Vi surrar ofta med andra i branschen om hur länge vi kommer kunna livnära oss på att laga bilar med förbränningsmotor och alla har sina teorier.

Det kommer så jäkla mycket batteribilar från alla möjliga tillverkare nu och jag tror personligen med den agenda och vision som våra och de Europeiska beslutsfattarna har kommer vi kanske vara döda och begravda om ca 5 år.

Jag tror man då kan ha fått fram el pickisar som kan fungera hyfsat ok så länge du inte behöver dra ett 3,5 tons släp t/r Göteborg. Det låter sjukt men det går fort som fan nu.

Om jag och förmodligen många flera verkstäder med mig tycker att det är ett helsike med elfel och felsökning av dagens bilar hur ska det då se ut när alla de här batteribilarna skall lagas. Jag kan hålla handen på mitt hjärta och redan nu säga att jag aldrig kommer ens göra ett försök. När den dagen kommer sitter jag på en badstrand på andra sidan jordklotet någonstans i flip flop och bad bralla och hejar på alla som skall laga dessa digitala fortskaffningsmedel. Hur ska man hitta kompetens?

Har man inte en examen i elektronik och el lära så ser jag inte hur man skall kunna erbjuda vettig service inom rimliga tider och priser för jobben som kunderna klarar av att betala.


Vad jag fattar av de jag talat med så skall verkstäderna ha specifika näst intill sprängsäkra arbetsplatser för att jobba med grejorna. Läste igår om en ny bil på g, Lucid med över 900 volt i batteriet och kommer göra kvarts milen under 10 sek. I en sån bil kan man inte sätta en gubbe att repa grejorna som inte vet vad han gör. Smäller man av ett sånt batteri så är det nog fan bra om arbetsplatsen är sprängsäker.


Visst kommer vi ha fix med att repa våra gamla dieselbrännare över en hyfsad tid framöver men med en kombinationen av nya utsläppsregler och straff beskattning av bilarna så kommer man avliva förbränningsmotorn snabbare än vi tror, jag är övertygad.


Så vad skall du säga till dina avkommor att plugga till? Tja med tanke på hur vår bilpark kommer se ut om några år och behovet av att hålla den igång så är det garanterat ett säkert kort att lära sig mera om plus och minus, ampere och volt och grejor och hur man jobbar med detta i bilar.


Mitt eget elproblem


Brottades i vecka med en 2016 ECO som bara lagt av tvärt. Ny maskin i för ca 4 månader sedan så att det var fel i snurran var inte aktuellt. M oljan och allt såg helt ok ut men den gick bara 3 sek på starten sen slog den av. Inte ett liv från cranksensorn så här började vi undra om inte triggerskivan för vevaxelgivaren hade gått på lunch.

Nu har ju italienarna placerat den så jäkla finurligt så man måste rycka ur lådan för att visuellt bekräfta att den är ok och så var faktiskt fallet nu. Triggerskivan som ny, givaren avvek något i ohmtalet mot en ny men inte så det skulle ställa till något. Bilen var även stendöd när vi fick in den och mängder av felkoder på låg volt. Funkade generatorn ok? Avgörande för elektroniken att fungera är att det finns rätt spänning i systemet så hur kollar man en generator utan att kunna få igång bilen?

Har en riktigt gammal hederlig start och generatorgubbe i närområdet och han är guld värd i fall som dessa med sin testbänk. Kan köra och belasta grejorna för att se att de verkligen fungerar.


Generatorn var ok med så det var bara att bocka av den också, nu börjar det bli krångligt.Det enda som inte går att variera med den utrustning han har var signalen in, styrningen av generatorn och hur den reagerar på olika signaler. Vi ser bara att den laddar ordentligt samt att den klarar att belastas. Vi försöker få tag på utbytes att ha på hyllan eftersom de är sjukt dyra men ännu så länge har vi bara original att tillgå runt 15 lappar typ, helt vrickat för en jävla dynamo!


Nu började jag bli förbannad på riktig och sprättade upp PCM:en för att se om den brunnit. Ser inget visuellt utom ett par små färgförändringar med mina superglasögon men börjar tro att den har gett upp ändå.

Tony min verkstadschef säger till mig när jag är redo att sätta tillbaka den gamla givaren och triggerskivan och bulta upp lådan igen eftersom vi inte ser något fel på grejorna, byt skiten i alla fall nu när grejorna är ute! Han fick sin vilja igenom.


Just nu existerar inga triggerskivor i EU och på backorder i US också så vad gör man inte för sina kunder som står och hoppar? Fick robba grejorna på en sprillans snurra vi hade i lager tills vidare.Bosch ECM / PCM på 3 nollan är ganska ok och kostar inte skjortan heller men jag vill veta och inte tro så vad gör man. Konservöppnare av gammal modell funkar bra att få upp de med. Kasta delar på en bil och tro att den förr eller senare kommer funka blir man inte någe vidare lärd på.


Så när nu när lådan var tillbaka uppe så ville vi i alla fall testa om holken kanske skulle starta innan vi tar ett beslut att bränna in en ny PCM. Tog inte mera än tre varv så small den igång. Lik förbannat så var givare och triggerskiva paj i alla fall. Suck! Jag hatar el och elfel!Känns lite halvsurt o sno delar på en sprillans snurra men vad gör man när det är nödläge. Nu ringer bergis någon på Måndag och vill ha skiten och då står vi där med skägget i brevlådan eftersom vi inte vet när vi får tag på nya grejor. Skulle stora fina verkstaden göra så här? Knappast, bilen hade fått stå två månader tills det kom hem nya grejor! Vi borde fan få guldmedalj varje dag!
Det är i alla fall några som uppskattar det vi gör när vi ställer oss och rullar upp skjortärmarna 15,30 en Fredagseftermiddag för att byta ett hjullager när vi stängde 15. Vi har fan världens bästa kunder och folk som uppskattar och vet att vi hela tiden försöker göra vårt bästa och får vi såna här grejor så gör vi nästan vad som helst när som helst..Det här blir ett intressant projekt. Haltade in i Onsdags och har varit runt rejält på olika verkstäder. Kunden har inte lyckats få bilen att fungera som den ska på två år och lagt ner en förmögenhet på felsökning och delar. Vi började och rota i grejorna på Torsdagen och jag tror vi är felet på spåren. Kommer lite grejor från US på Måndag och då tror jag trucken kommer spinna som en katt. Har vi lyckats få ordning på den på en vecka så var det väl fan om vi inte var värda ännu en Julkorg.

Det största problemet är att det varit för många experter och rotat i den. För oss blir det bara värre och tar längre tid när vi måste börja om från början.


Corona och Sverige


Vad är det som händer i föregångs landet Sverige? Hur fan kan man misslyckas så kopiöst med att hantera viruset. Att man inte sparkar ut Tegnell och alla hans kumpaner är helt obegripligt. Vi är sämst i världen och Stockholm är inget annat än en stor smitthärd utan lösning.


Stanna hemma när du är sjuk, tvätta händerna, snälla umgås inte i stora grupper. Låt varje landsting / kommun besluta själva hur de skall hantera smittan. Vilket jävla skämt!


Det här är som att säga till en 5 åring att han inte får röra godispåsen som man köpt hem på Fredagen innan Lördagen. Jag är i och för sig inte förvånad. Vi har den absolut sämsta regering i manna minne och absolut sämst på att ta handlingskraftiga beslut. Detta genomsyrar hela ledet ner till alla myndigheter. Sista 10 åren har Sverige varit i fritt fall och hur Maggan ska ha råd att betala allt detta är inget annat än omöjligt. Hjälpa hela världen ideologin kostar, rejält!


Utgifterna för assistanshjälp är skyhöga pga av fusk. Nyutexaminerade tjejer som har börjat jobba på socialkontoren pissar på sig och beviljar allt mellan himmel och jord när det kommer in en storvuxen karl och stirrar henne i ögonen och talar om för henne att han vet vart hon bor.


Miljöförvaltningen låter återvinningsbolaget Think Pink köra ut 500 tusen ton byggavfall till en tomt söder om Stockholm innan besluten var klara för att man hade " lovat " att ta hand om det på rätt sätt. Dom tog stålarna och drog. Detta är bara några exempel på vilka clowner vi har som styr landet och tandlösa blåögda myndigheter.


Att tro att man med rekommendationer kan få folk att göra så man får hejd på smittan är sjukt. Varför kan man inte bara ge order om vad som gäller så folk gör som de blir tillsagda. Igen en pajas regering som inte klarar att ta obekväma beslut. Stäng igen en månad, stäng skolor, restauranger, köpcentrum hela skiten i en månad som man gjort i de andra länder där smittan spårat så man ger sjukvården en chans att klara av att hantera de sjuka under rimliga omständigheter tills vaccinet börjar komma ikapp. En kompis som är taxi chaffis säger att det är fullt ös på krogarna i stan precis som vanligt. Bra jobbat! Bäst i världen, den svenska modellen äger eller hur, fy fan!


Well folks, nu får det räcka. Börjar slå så jävla hårt på tangenterna att datorn börjar knasa och färdig att slå sönder allt i min omgivning i ren ilska. Dags för en stänkare, helt klart!


Nöffe det är dags, vart är biran?

Skämt o sido, vart skall det sluta?

Jag tänker fly fältet. Inget är sämre än att spendera Julen i Stockholm i sällskap med Tegnell. Blir man inte sjuk här så blir man aldrig. Kommer ta en time out så nästa vecka kan bli sista bloggen på några veckor, vi får se. Vi kommer även inom kort berätta mera om vår nya bilförsäljning som kommer igång efter nyår norr om Sthlm.


Nog munbajsat!

Denna vecka kör vi en stänkare med Kenny Wayne Shepherd, en galet bra gitarrman som jag ska se på bluesbåten i Augusti.

Ljudet är kass men man måste se hur sjukt bra han är. Blev inställt i år pga vadå? just det satans corona..Titeln på låten beskriver vår regering rätt bra True Lies


Cheers fan!


215 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla